Промяна за заявителите на марки

От 10 Март 2008 г. процедурата по регистрация на марката на Общността е опозиционна, което означава, че експертизата не извършва проверка за наличие на по-ранни марки и не постановява служебно отказ дори при наличието на идентична по-ранна марка.
Това означава, че проверките /предварително проучване/ за наличие на предходни права от националните ведомства ще се извършват само по молба на заявителя на марката на Общността и при заплащане на съответната такса в размер на 192 евро. Заявителят не може да поиска проучване само в някои страни - членки (прилага се принципът „всички или никоя”). При тези условия Ведомството за хармонизация на вътрешния пазар (OHIM) извършва и ще продължи да извършва срещу заплащане проверка за наличие на идентични или сходни заявени и регистрирани марки на Общността.
Резултатите от тези проверки се систематизират в проучвателни доклади, които се изпращат на заявителя на марката на Общността. Тази информация може да послужи на заявителя да прецени сам или с помощтта на специалист обхвата на съществуващите предходни права, тъй като притежателите на тези права могат да подадат опозиция срещу регистрацията на неговата заявка за марка на Общността или по-късно да заличат нейната регистрация.
Следователно, за получаване на ефективна закрила на марка на Общността е необходимо да се извърши проверка / проучване / за наличие на предходни права върху марки във всички страни - членки на ЕС.
Бележка от редактора: С тази проверка може да се предотврати непредвидено изразходване на средства, време и усилия за кореспонденция и преговори със съответното патентно ведомство и/или с притежателите на предходни права. При такива преговори не винаги се постигат задоволителни резултати и дори е възможно да се загуби всичко, постигнато до момента.
Добре е такива проверки за наличие на по-късно заявени идентични или сходни обекти на ИС, или т.нар. наблюдение за охрана на правата на регистрирани и/или заявени обекти на ИС, периодично да се извършват от специалисти в съответната област, патентни специалисти и представители ИС. Опозицията срещу по-късно заявени или регистрирани обекти на ИС трябва да бъде подадена в съответния срок, в противен случай възможностите за правна закрила се оскъпяват или се губят.
Разумно е такива проверки, т.нар. проучване за патентна чистота, да се правят, когато се предприемат следните действия:

1.Работи се по възникнал в практиката технически проблем или научна разработка - за да се провери нивото на техниката, да се почерпят нови идеи и за да се промени своевременно посоката за продължаване на разработката, така че да не се навлиза в обхвата на вече защитени обекти на ИС.

2.Новият продукт се подготвя за националния пазар или за износ в чужбина - проверката трябва да се извърши от специалист в съответната област на техниката. Проверка за предходни права трябва да се направи за всички обекти на ИС, от които е съставен продуктът.

 

ЗА ЗАЯВЯВАНЕ И РЕГИСТРАЦИЯ НА МАРКИ, ЛОГО, СЛОГАН, ДИЗАЙНИ - 

ПАТЕНТЕН СПЕЦИАЛИСТ ВАЛЕНТИНА МИРЧЕВА,

СОФИЯ, 21.01.2010

GSM 0885972128 - ОБ. РАЗГОВОР,

VSMIRCHEVA@YAHOO.COM

SKYPE : VSMIRCHEVA

ЗА ПАТЕНТИ ЗА ИЗОБРЕТЕНИЯ, ПОЛЕЗНИ МОДЕЛИ И ДИЗАЙНИ-

ПАТЕНТЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ  - КУКУШЕВ, КОСТАДИН, ВАСИЛЕВ,

РЕГИСТРИРАН В ПАТЕНТНОТО ВЕДОМСТВО ПОД № 330.

 





{START_COUNTER}